Monsieur le Papillion_edited.jpg

Kans Kunst

Kunst die voor iedereen kansen creëert

Logo 1 stichting transparant wit (4).png
Logo 1 stichting met kleur (6).jpg

Over Kans Kunst

Kans kunst is een jonge organisatie die wordt gedreven door één enkel doel; een bijdrage leveren in het maken van een betere wereld voor iedereen. Het uitgangspunt is dat iedereen een mogelijkheid heeft om iets te betekenen voor de ander, wat je achtergrond ook is. Door je eigen talent in te zetten, creëer je iets positiefs voor jezelf én voor de wereld om je heen.

Outsider art

Kans Kunst verkoopt en verhuurt daarom artistieke werken ( schilderijen, tekeningen, foto's, keramiek, houtwerken, mozaïek etc) in de categorie Art Brut of Outsider Art. Dit is kunst die gevoeld wordt, die van binnen uit komt. De kunstenaar maakt dit werk vaak in het kader van diens eigen visie of herstel. Het betreft kunstenaars waarbij maatschappelijke deelname niet altijd vanzelfsprekend is.

Bovendien nemen ook mensen deel die graag door middel van hun kunst of talent iets voor de ander willen betekenen, hetzij voor andere kunstenaars die deelnemen in de stichting of in het kader van armoedebestrijding.

Hoe kunst tot meer kansengelijkheid leidt

De stichting werkt samen met zorgorganisaties en particulieren.

Een deel van de opbrengst gaat terug naar de deelnemende organisaties om nieuwe activiteiten te kunnen organiseren voor hun cliënten. Het ander deel gaat naar mensen in de wereld die leven in armoede. Dit doen we door in te zetten op duurzame projecten zoals microkredieten. Door mensen in armoede te helpen hun doelen te realiseren, zorgen we voor meer kansengelijkheid op de wereld. Immers, de ontvangers van het microkrediet helpen op hun beurt weer mensen in hun omgeving aan meer werk, eten of opleidingskansen. Hiermee creëert Kans Kunst samen met de partners een duurzaam netwerk van inclusie, waarbij armoede in welke vorm dan ook, actief wordt verminderd.

De kunstenaars werken vrijwillig en vrijblijvend in dit collectief. Als het werk verkocht wordt, krijgt de kunstenaar  een vergoeding voor de materiaalkosten. Dit stelt hem of haar in staat om nieuwe werken te generen of deel te nemen aan (creatieve) activiteiten in de buurt. Door de samenwerking op dit platform wordt het mogelijk een Kans Kunst community te starten. Deelnemers kunnen elkaar leren kennen, van elkaar leren en samen een bijeenkomst of activiteit organiseren. Dit creëert ook voor de deelnemers maatschappelijke inclusie en doorbreekt de eenzaamheid.

Kraamcadeau´s

Manieren waarop Kans Kunst helpt

Werken in productie

De organisatie maakt kraamcadeau's en biedt aan illustraties te maken voor geboorte-kaartjes.

De kraamcadeau´s bestaat uit een kleine collectie handgemaakte aquarel tekeningen. De cadeau´s kunnen worden gepersonaliseerd.

De cadeau´s worden door mensen gemaakt die de stichting ondersteunen met hun talent. Dit zijn veelal mensen die zelf graag willen deelnemen aan het maatschappelijk leven, maar waarbij het niet altijd lukt. Door het maken van kraamcadeau´s kunnen ze van betekenis zijn voor een ander. Dit helpt de artiest bij diens eigen herstel. Bovendien, door het vervaardigen van de cadeau´s kunnen kwetsbare baby´s en moeders geholpen worden aan een eerlijke start in het leven. Dit verkleint kansenongelijkheid en versterkt de moeders en kinderen in hun eigen kracht. Door duurzame investering wordt intergenerationele armoede steeds verder terug gedrongen.

Wil je graag een unieke afbeelding voor een geboortekaart, neem contact op per mail. We stemmen jouw wensen af en maken een ontwerp. De prijs is afhankelijk van de vraag.

Kunstuitleen en verkoop unieke werken

Daarnaast beschikt Kans Kunst over unieke werken die veelal in het kader van dagbesteding zijn gemaakt. Deze werken kun je kopen of lenen.

Maak je gebruik van de kunstuitleen, dan bouw je een krediet op. Met dit krediet kun je vanaf 6 maanden ervoor kiezen om een werk te kopen. Je kan het werk ook blijven lenen of ruilen. De minimale termijn voor de uitleen is 6 maanden. Via de uitleen kun je genieten van wisselende werken terwijl je zorg draagt voor een vaste financiële ondersteuning.

Door de verkoop en uitleen van unieke werken komt er geld beschikbaar voor microkredieten. Telkens wordt er een project gekozen dat op meerdere vlakken bijdraagt aan armoedebestrijding. Het zijn veelal lokale (startende) kleinschalige ondernemers of gezinnen in de armste delen van de wereld, die de ambitie hebben om commerciële activiteiten op te zetten in hun omgeving. Hiermee creëren ze niet alleen een bestaanszekerheid voor zichzelf, maar helpen ze ook de omgeving aan een stabieler bestaan. Bovendien inspireren ze anderen om ook te gaan ondernemen of hun situatie te verbeteren.

Uiteindelijk zijn deze activiteiten de bewegingen die je nodig hebt om armoede over generaties heen te doorbreken. Het geleende geld wordt in kleine bedragen weer terug betaald. Op deze wijze krijgt de lener zelfvertrouwen in zijn eigen kunnen en kan daarna het geld weer uitgeleend worden voor het volgend project. Zo kun je met een eenmalige aankoop duurzame ontwikkeling realiseren. De koper van een schilderij krijgt bij een besteding van 50 euro of hoger eenmalig informatie over wie gesteund wordt dankzij de aankoop. Desgewenst kun je vooraf aangeven wat voor type project je wilt steunen.

De galerie

In de galerie vind je de unieke werken die beschikbaar zijn voor de kunstuitleen of verkoop. Bij ieder werk staat een kleine toelichting over de artiest en het werk. De werken kunnen worden opgehaald op de aangegeven locatie. In overleg kan het werk eventueel worden verstuurd of bezorgd. Bestellen van de werken kan via email kanskunst@gmail.com of het contactformulier.